Hogyan növelhetjük a hűtőpálya kapacitását?
Új hűtőpálya
Sertés / marha hűtő: csőprofilú vagy laposacél pálya
Új hűtőpálya tervezésekor figyelembe kell venni az üzemben meglévő magspálya adottságait:
- Csőpálya, vagy laposvas pálya van-e?
- Milyen irányban állnak a pályatartó konzolok?
- Mekkora a pálya koronaszintjének és a tartószerkezet szerelési síkjának a távolsága?
- stb.
Ha a magaspálya jó állapotban van és a tartószerkezet is megfelelő, akkor az új pályavonalat úgy kell megtervezni, hogy az egyrészt tökéletesen illeszkedjen a meglévő pályarendszerhez, másrészt az új pálya becsatlakoztatásának helyén minél kevésbé kelljen a meglévő gerendákat, és pályaszakaszokat megbontani.
Más kérdés, ha a vágóhíd magaspálya rendszere egyébként is elavult, rozsdásodik, rosszul működnek rajta a váltók. Ilyen esetben érdemes a pályát felújítani és ennek keretében a bővítést is megcsinálni.
Nézze meg ezzel kapcsolatban a pálya felújítás témakörét, vagy igényeivel forduljon munkatársunkhoz.
Baromfi előhűtő: baromfi hűtő konvejor
Kis baromfivágók, vágópontok esetén a baromfi előhűtése, hűtése kocsis rendszerű, de olyan is előfordul, ahol a higiéniás követelmények ellenére az előhűtés ládázva történik. Ez utóbbi esetben - ha nem történik fejlesztés - az üzem működési engedélye is kockán forog.
A hűtőkocsis megoldás jó és higiénikus, azonban nem használja ki elég jól a hűtött teret - gondoljunk például a kocsik közlekedésére szabadon hagyott útvonalakra.
Kis termelékenység esetén, illetve ha a vágópontról szinte azonnal elszállítják a baromfit, érdemes megmaradni a kocsis eljárásnál. Minden egyéb esetben azonban tanácsos áttérni a konvejorizált hűtésre.
Mivel - szinte - az összes nagyobb baromfifeldolgozó konvejorizált, a hűtőkonvejor kapacitásnövelése gyakran nem egyszerű feladat. Új helyiség hűtővé alakítása sokszor az egész üzem átalakításával járna, ezért először mindig a hűtőn belüli bővítési lehetőségeket kell számba venni: Az egyszintes hűtőkonvejor befogadó képessége csoporthorgok alkalmazásával megnövelhető.
Ha ez kevésnek bizonyulna, vagy a már meglévő rendszer is csoprthorgokkal üzemel, akkor érdemes továbblépni a többszintes konvejor irányába. Ha nincs más megoldás, vagy olyan mértékű kapacitás növelésre van szükség, amelyhez mindenképpen új helyiséget kell bevonni, akkor komolyabb átalakításokkal kell számolni - ezt azonban ha már hozzá kell nyúlni - a vágó üzemrész fejlesztésével is érdemes összekötni.
Az elérhető lehetőségekről, konvejor típusokról megkérdezheti munkatársunkat, illetve ha megkapjuk a felhasználható hűtő és/vagy a meglévő hűtőkonvejor rajzát, javaslatot teszünk a konvejor kialakítására, vagy átalakítására vonatkozóan.
Forrás: magaspalya.hu