Hogyan növelhetjük a hűtőpálya kapacitását?
Többszintes konvejor
Baromfi előhűtő, ill. hűtve tároló konvejor bővítése
Mikor az a feladat, hogy az előhűtőbe minél több baromfi férjen be, akkor először a csoporthorog alkalmazása szokott felmerülni. Ez egy jó és bevált módszer, de sajnos vannak korlátai: egy csoporthorgon 12 baromfinál nem nagyon fér el több.
Ha azonban az előhűtő bemagassága megengedi, több szintes hűtőkonvejor telepítésével a kapacitás gyakorlatilag tetszőlegesen növelhető.
Spóroljon meg akár egy komplett műszakot!
A többszintes konvejornak szinte csak előnyei vannak, folyóméterára pedig egyáltalán nem magasabb, mint a normál egyszintes rendszerek esetében. Spórolni azonban rengeteget lehet vele: ha a hűtő nem csak 2 órányi állat befogadására képes, hanem egy teljes műszakéra, akkor a vágás és a darabolás periódusai rugalmasan szervezhetők.
Kisebb vágási igény esetén az egyik nap vágni lehet, a másik pedig nap ugyanazok a dolgozók a darabolást végezhetik el. Ezzel az ütemezéssel két naponként fél műszaknyi dolgozóval a teljes vágási-feldolgozási folyamat megvalósítható.
Megnövekedett fogyasztói igények esetén szintén gazdaságos megoldás, hiszen nem kell a drága harmadik műszakot is behívni - ugyanis a hűtő másnap reggelig a teljes vágott állományt eltárolja, majd reggel amíg a vágás folyik, az előző nap vágott állatok darabolását azonnal meg lehet kezdeni.
Összegezve: két esetben ajánljuk többszintes konvejor létesítését:
1. Ha csoporthorgok alkalmazásával sem fér be elegendő baromfi a hűtőbe
2. Ha változó, vagy folyamatosan magas a termelési igény
Ha többszintes konvejorra van szüksége, munkatársaink támogatni fogják Önt mind a tervezésben, mind a konvejor gyártásában és telepítésében.
Forrás: magaspalya.hu