Milyen típusú pályát válasszunk?
Húsipari konvejor
Sertés véreztető konvejor
Legalább 30 db/óra technológiai teljesítményű sertésvágó üzemekben elsőször a véreztető vonalon érdemes az állatok automatikus mozgatását megvalósítani. A folyamatos mozgású sertés konvejor telepítése ugyanis számos ponton előrelépést jelent a beruházó számára:
Egyik nagy előnye, hogy a véreztetési idő hajszálpontosan beállítható, így a húsminőség és a véreztető vonal kihasználtsága egyaránt javul. Ide tartozik az is, hogy a sertéskonvejor tolópofa-osztása egyfajta ritmust is diktál, így a szúró és utántisztítást végző dolgozóknak folyamatos visszajelzést ad munkájuk sebességéről és ösztönzi őket a mind hatékonyabb tevékenységre.
A sertés véreztető konvejor használata azért is hasznos, mert így a sertés mozgatása nem igényel külön munkaerőt, alkalmazásával bérköltség spórolható meg. A pálya folyamatos üzemű pályáraemelővel és automatikus béklyóoldóval is kombinálható, így a szúrás és az utántisztítás között gyakorlatilag nincs szükség személyi közreműködésre.
Sertés előhűtő konvejor
Mivel a bontóvonalon olyan munkafolyamatok zajlanak, ahol a sertésnek legalább egy rövid ideig állnia kell (pl. testhasítás), a folytonos üzemű húsipari konvejor helyett léptetőműves sertéstovábbító rendszer telepítését ajánljuk. (Lásd: automatizálás)
Sertések előhűtőben történő mozgatására azonban a sertéshűtő konvejor a legjobb megoldás. Mivel az automatizálásról szóló oldalon ezt a kérdést is tárgyaljuk, itt csak röviden említjük meg a hűtőkonvejor előnyeit:
- A húsipari konvejor az előhűtőben kiegyensúlyozott terhelést biztosít a magaspálya számára - így csökkentve a karbantartásigényt.
- A pályakocsik mozgatása nem igényel plusz munkaerőt - ezzel megspórolható a felesleges bérköltség.
- Nem merül fel - vagy jóval kisebb - a balesetveszély.
- Mivel a hűtő konvejor egy nyomvonalon közlekedteti a pályakocsikat, pályaváltóra egyáltalán nincs szükség - tehát a konvejorhoz tartozó előhűtő magaspálya telepítése egyszerűbb és olcsóbb.
- Abszolút garantált, hogy mindig a legrégebben betárolt féltest kerül ki először az előhűtőből, így javul a kiadott húsáru minősége és piaci értéke.
Sertéskonvejor telepítésére kérjen tőlünk árajánlatot.
Húsipari konvejor marhavágóhidakon
Szemben a sertésvágó üzemekkel, a marhavágóhidak általábban kisebb óránkénti teljesítménnyel dolgoznak. Legalább óránkénti 30 marha esetén már kifizetődő lehet a konvejorizálás, pontosabban:
- marha véreztető konvejor esetén kb. 30 db/óra fölött
- félmarhát szállító hűtőkonvejor esetén szintén 30 db/óra fölött
- negyedmarhát szállító hűtőkonvejor esetén pedig már 15db/óra fölött
érdemes pénzügyi számításokat végezni a marhakonvejor bevezetésére vonatkozóan.
Forrás: magaspalya.hu