Milyen típusú pályát válasszunk?
Baromfi konvejor
Horganyzott, vagy rozsdamentes konvejor?
A baromfi vágópontok kivételével szinte minden baromfifeldolgozó üzem konvejoros szállítási rendszert használ. Hazánkban főleg a hagyományos horganyzott - főleg a MEYN és a STORK (lásd a képen) típusok - terjedtek el.
Ma már a rozsdamentes acélból gyártott, modernebb FE-115 típusú konvejor is elérhető. Az inox konvejorpályák nagy előnye, hogy nem rozsdásodnak, könnyen hegeszthetők és ebből fakadóan kevesebb karbantartást igényelnek. A rozsdametnes acél természetesen drágább, mint a horganyzott vas, érdemes azonban összeadni a megspórolható karbantartási munkák anyag- és bérköltségét, valamint az emiatt szükségessé váló leállások miatti bevétel kieséseket is. Egy rövid számolást követően kiderül, hogy hosszú távon a rozsdamentes konvejor gazdaságosabb, mint a régi horganyzott típus. És eddig a rozsdafoltoktól mentes esztétikus megjelenésről nem is beszéltünk...
A meglévő horganyzott konvejort tehát - főleg ha eljön a felújítás ideje - felújítás helyett érdemes inkább rozsdametnes típusra cserélni.
Konvejor fajták
Technológiai fázis tekintetében megkülönböztethetjük egymástól a véreztető konvejort, a zsigerelő konvejort, az előhűtő konvejort, és a daraboló konvejort. A véreztető konvejor horgai a kopasztógépek kialakítása miatt hosszabb nyélen ülnek és a kilengés megakadályozása végett nyüstlánccal vannak összekötve. Az előhűtő konvejor - a hűtési igényeknek megfelelően - lehet egyszintes kivitelű, zsigerelő- vagy csoporthoroggal szerelt, illetve többszintes kialakítású is. A többszintes előhűtő konvejor kapcsán az erről szóló oldalon bőveben is olvashat. A daraboló konvejor általában daraboló kúpokkal és a darabolt árut szállító szalagokkal is ki kell legyen egészítve. Főleg a nagyobb baromfi feldolgozókban fordul elő, hogy egyéb célokra is használnak konvejort, például kartonszállítás, készáru szállítás, stb.
Vágott állat tekintetében a csirke, broiler, tyúk, tojó, pulyka vágása szinte azonos módon történik, így a számukra tervezett konvejorok kialakításában nincs különbség. A víziszárnyasok, halak és a nyúl, mivel eltérő technológiát igényelnek, az ő esetükben a kovejor is más.
Kacsa, liba, nyúl és hal konvejor
A víziszárnyasok vágása a kopsztásig a csirkével azonos módon történik, ezt követően viszont egy paraffinozó vonallal egészül ki a munkamenet.
A nyúlvágás és a halfeldolgozás technológiája jobban eltér a fentiektől: más horogtípusok kellenek a nyúl és a hal számára épített konvejorra, valamint a hal és a nyúl testhossza is más-más pályamagasságokat tesz szükségessé.
Forrás: magaspalya.hu